Αξιοθέατα και δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στο Ελατοχώρι και τα Πίερια Όρη

Το Ελατοχώρι είναι ένας γραφικός ορεινός οικισμός στο νομό Πιερίας και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Πιέριων Ορών. Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης ενώ η διαδρομή προς το χωριό εγγυάται να σας εντυπωσιάσει με τη μοναδική άγρια ομορφιά του τοπίου.

Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, τον νεότερο και τον παλαιότερο οικισμό, ο οποίος διατηρεί μια διακριτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, και απολαμβάνει μια ξεχωριστή θέα του ιστορικού «βουνού των θεών», τον Όλυμπο. Στο παλιό Ελατοχώρι σώζεται μέχρι και σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα ιστορικό κτίσμα που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελεί ένα μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Στη πλατεία του χωριού συντηρείται επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου, το οποίο έχει αναβιώσει χάρη στην αξιόλογη προσπάθεια των γυναικών του χωριού, και προβάλλει μία πλούσια θεματική εκθεμάτων με παλιά αντικείμενα και γεωργικά εργαλεία αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής των παλαιότερων κατοίκων του χωριού.

Για τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων, η περιοχή προσφέρει ιδανικά μονοπάτια για περπάτημα στο δάσος, ποδηλασία βουνού και ορειβασία. Περπατώντας κατα μήκος της κορυφογραμμής των Πιερίων και απολαμβάνοντας την θέα από ψηλά, η εμπειρία που ζεί κανείς είναι απλώς αξέχαστη. Από τα βορειοανατολικά αποκαλύπτεται η κοιλάδα στην οποία συναντώνται τέσσερεις μεγάλοι ποταμοί της κεντρικής Μακεδονίας (Αξιός, Αλιάκμονας, Γαλλικός και Λουδίας) ενώ από τα νοτιοδυτικά μπορείτε να θαυμάσετε την θέα της λίμνης Πολυφύτου. Και σαν αυτά να μην ήταν αρκετά, αγναντέυοντας προς το νότο, μπορείτε απλά να σταθείτε με δέος καθώς παρουσιάζεται ο Όλυμπος μπροστά σας, σε όλο του το μεγαλείο. Η πολυποίκιλη μορφολογία των βουνών των Πιερίων και του Ολύμπου, αποτελεί έναν παράδεισο για φυσιολάτρες, ορειβάτες και αναρριχητές από όλο τον κόσμο. Οι διαδρομές και τα μονοπάτια τους είναι αρκετά καλά διατηρημένα με έναν μεγάλο αριθμό αυτών να διαθέτουν ειδική σήμανση για λόγους προσανατολισμού και ασφαλείας.

Τα Πιέρια είναι επίσης γνωστά για τα κατάφυτα δάση, τα ατελείωτα μονοπάτια και τους δασικούς δρόμους που σε προκαλούν να ψάξεις και να εξερευνήσεις την άγρια φυσική ομορφιά της περιοχής. Στην περιοχή Παπά-Χωράφι, σε απόσταση μόλις 8 χιλιόμετρα από το χωριό και σε υψόμετρο 1.450 μέτρα, λειτουργεί κατά τους χειμερινούς μήνες το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στις κορυφές των Πιερίων, η ψηλότερη των οποίων φθάνει έως και τα 1.974 μέτρα.

Η πλούσια ποικιλία βλάστησης φυλλοβόλων και κωνοφόρων δέντρων, καθώς και τα άφθονα ρέματα και το ατελείωτα ρυάκια προσθέτουν στην εμπειρία της εξερεύνησης μια αυθεντική νότα φυσικού κάλλους και μια ισχυρή δόση καθαρής και πλούσιας σε οξυγόνο ατμόσφαιρας. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η οροσειρά των Πιερίων και του Ολύμπου απολαμβάνει ένα πλούσιο οικοσύστημα σε χλωρίδα αλλά και σε πανίδα. Από αγέλες λύκων και αλεπούδες έως ζαρκάδια, αγριογούρουνα και αγριοκούνελα, όπως και εκατοντάδες είδη πουλιών, η φύση της ευρύτερης περιοχής βρίθει από ζωή και αποτελεί ένα από τα τελευταία και πολυτιμότερα καταφύγια δασικής χλωρίδας και άγριας πανίδας της Ελλάδας.

Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ελατοχώρι, οι δραστηριότητες ποικίλουν ανάλογα με τις εποχές και τις προτιμήσεις του επισκέπτη. Για τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων η περιοχή προσφέρει ιδανικά μονοπάτια για περπάτημα στο δάσος, ποδηλασία βουνού και ορειβασία. Για τους λάτρεις της ιστορίας η ευρύτερη περιοχή διαθέτει μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους και Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως η αρχαία Βεργίνα, πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονικής Αυτοκρατορίας και οι βασιλικοί Μακεδονικοί τάφοι. Επίσης, στα μονοπάτια των αρχαιολογικών θησαυρών της Πιερίας συναντάμε και άλλα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία και ναούς, όπως το Αρχαίο Λατομείο στη περιοχή Σεντούκια, το Δίον, η Αρχαία Πύδνα, τα Παλιάμπελα Κολινδρού και το Κάστρο του Πλαταμώνα.

Τέλος, η εκδρομή στα Πιέρια δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει μια εκτενή δοκιμή των τοπικών προϊόντων και οίνων της περιοχής αλλά και της ξεχωριστής μακεδονικής κουζίνας που τιμώνται κάθε χρόνο στο Ελατοχώρι, μεταμορφώνοντας το χωριό σε επίκεντρο πολλών πολιτιστικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων, όπως η γιορτή του κρασιού ή οι ημέρες των μανιταριών.

Αν θέλεις να μάθεις ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείς να διαβάσεις τον λεπτομερή ταξιδιωτικό οδηγό δραστηριοτήτων και αξιοθέατων που έχουμε γράψει για το Ελατοχώρι & τα Πιέρια Όρη.

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΟΥ;

Επέλεξε το δωμάτιο που σου ταιριάζει και εξασφάλισε απευθείας την φθηνότερη τιμή διαμονής

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ