Ελατοχώρι, Πιέρια Όρη και Όλυμπος: Ο λεπτομερής οδηγός σου για μια αξέχαστη εκδρομή Σαββατοκύριακου

Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις για δραστηριότητες, εκδηλώσεις και σημεία ενδιαφέροντος στο Ελατοχώρι, τα Πιέρια και τον Όλυμπο, ώστε να οργανώσεις την εκδρομή σου όπως εσύ την θέλεις.

 

1) Μια ιδανική βάση για τις εξορμήσεις σου

Η ιδανική βάση για την ευκολότερη εξερεύνηση ενός προορισμού, χρειάζεται να έχει τα εξής 3 βασικά στοιχεία:

α) Καλή οδική πρόσβαση & λογική απόσταση από μεγάλες πόλεις

Σε περίπτωση που δεν το έχεις επισκεφθεί ακόμα, το Ελατοχώρι είναι ένας ορεινός οικισμός στο νομό Πιερίας και βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες των Πιέριων Ορών. Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από την είσοδο της εθνική οδού εισέρχοντας στην Κατερίνη, 105 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 460 χιλιόμετρα από την Αθήνα, και η εύκολη πρόσβασή του το κάνει ιδιαίτερα προσιτό ακόμα και για μια διήμερη εκδρομή. 

Αφήνοντας την εθνική οδό και την πόλη της Κατερίνης πίσω σου, η διαδρομή προς το χωριό σε μαγνητίζει με τη άγρια ομορφιά του αλπικού τοπίου των οροσειρών, όπως μεταμορφώνεται κατά την ανάβαση σου στο βουνό. Σε όλο του το μήκος ο δρόμος είναι ασφαλτοδρομενος και άνετος για οποιοδήποτε τύπο οχήματος. Ολοκληρώνοντας την διαδρομή προς το Ελατοχώρι, βρίσκεις πλέον τον εαυτό σου σε μια επιβλητική αετοράχη των ανατολικών Πιερίων, η οποία απολαμβάνει έναν μοναδικό συνδυασμό θέας: του Ολύμπου, των Πιερίων και του Θερμαϊκού κόλπου.  

 

β) Ποιότητα & ποικιλία υπηρεσιών (άρα και υποδομών)

Η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει το Ελατοχώρι σε ένα ανερχόμενο ορμητήριο βουνού για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, δημιουργώντας έναν ανερχόμενο αριθμό επιχειρήσεων φιλοξενίας και γαστρονομίας, όπως και τοπικών εκδηλώσεων και εορτασμών (περισσότερα στο κεφάλαιο 4). Πλέον στην ευρύτερη περιοχή του Ελατοχωρίου, λειτουργούν τουλάχιστον 6 εστιατόρια και 12 ξενοδοχεία, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες σχεδόν όλων των κοινών και οικονομικών επιλογών. Χάρις την επάρκεια των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών, σήμερα ο προορισμός μπορεί να εξυπηρετήσει από ανεξάρτητους ταξιδιώτες και ζευγάρια έως μεγάλες οικογένειες και ιδιαίτερες εορταστικές στιγμές. Επίσης, η τοποθεσία του και η πληρότητα των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών του καθιστούν το Ελατοχώρι έναν από τους κορυφαίους εναλλακτικούς προορισμούς για επαγγελματικά και επιστημονικά συνέδρια.

γ) Όμορφο περιβάλλον & αισθητική 

Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς, τον νεότερο και τον παλαιότερο οικισμό, ο οποίος διατηρεί μια διακριτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων και των μονοπατιών του. Οι δύο οικισμοί βρίσκονται δίπλα στο ανατολικό δάσος των Πιερίων και στα πρώτα λεπτά περιπάτου από τις δύο πλατείες, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί αγκαλιασμένος από ένα πλούσιο οικοσύστημα από δρυών, βελανιδιών, και φυσικά ελάτων! Στο παλιό Ελατοχώρι η διατήρηση της ορεινής αρχικτεκτονικής είναι ορατή σχεδόν σε όλα τα κτήρια και λίγα μέτρα από την πλατεία σώζεται μέχρι και σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα ιστορικό κτίσμα που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελεί ένα μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Στη πλατεία του Νέου Ελατοχωρίου συντηρείται επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου, το οποίο έχει αναβιώσει χάρη στην αξιόλογη προσπάθεια των γυναικών του χωριού, και προβάλλει μία πλούσια θεματική εκθεμάτων με παλιά αντικείμενα και γεωργικά εργαλεία αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής των παλαιότερων κατοίκων του χωριού.

 

 

2) Ένα υγιές & πολύτιμο οικοσύστημα

Η χλωρίδα των Πιερίων Ορών κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από πυκνά φυλλοβόλα δάση και ορισμένα είδη ορεινής αειθαλούς βλάστησης. Πιο συγκεκριμένα, η οροσειρά και οι πλαγίες της διακοσμούνται από δάση οξιάς, βελανιδιάς και καστανιάς, καθώς και μαύρης και κόκκινης πεύκης.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπόρου επίσης παρατηρείται μια πλούσια ποιλικία μανιταριών, προς τιμήν των οποίων δημιουργήθηκε και η τοπική γιορτή των "Μανιταροημερών" (βλ. κεφάλαιο 4), αλλά και ορισμένες σπάνιες ποικιλίες αγριολούλουδων. Οι εκτενείς δασικοί δρόμοι και τα ατελείωτα μονοπάτια σε προκαλούν συνεχώς να εξερευνήσεις την άγρια φυσική ομορφιά και τα μυστικά της. Ευτυχώς, οι ορεινοί όγκοι των Πιερίων χαρακτηρίζονται από χαμηλές και μέτριες κλίσεις, προσφέροντας εύκολες και όμορφες διαδρομές για ορειβασία, περιπάτους και ορειβατική ποδηλασία.

Η πλούσια χλωρίδα, καθώς και τα άφθονα ρέματα και ρυάκια που ρέουν ανάμεσά τους, προσθέτουν στην εμπειρία της εξερεύνησης σου μια ισχυρή δόση καθαρής και πλούσιας σε οξυγόνο ατμόσφαιρας. Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η οροσειρά των Πιερίων απολαμβάνει ένα πλούσιο οικοσύστημα όχι μόνο σε χλωρίδα αλλά και σε πανίδα. Από αγέλες γκρίζων λύκων και μικρές οικογένειες αλεπούδων, έως ομάδες ζαρκαδιών και αγριογούρουνων, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία άγριων πτηνών, ένα είναι σίγουρo: η φύση της ευρύτερης περιοχής βρίθει από ζωή. Και αυτό την καθιστά πλέον ένα από τα τελευταία και πολυτιμότερα καταφύγια δασικής χλωρίδας και άγριας πανίδας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρων των Βαλκανίων. 

 

 

3) Τα ατελείωτα μονοπάτια & διαδρομές

Τα Πιέρια Όρη καλύπτουν περιοχές 3 νομών: Πιερίας, Ημαθείας και Κοζάνης. Αποτελεί τη βόρειο-δυτική προέκταση του ορεινού όγκου του Ολύμπου, με ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο (2193 μ.). Άλλες χαρακτηριστικές κορυφές της οροσειράς των Πιερίων είναι: η Τούρλα (2.104 μ.), η Αβδέλλα (2.049 μ.), ο Αρβανίτης (2.023 μ.), η Πλάκα (1.938 μ.), το Χτένι (1.791 μ.) και οι Πέντε Πύργοι (1.710 μ.).

Η εμπειρία που ζεις περπατώντας κατα μήκος της κορυφογραμμής των Πιερίων, απολαμβάνοντας την θέα από ψηλά, θα σου μείνει πραγματικά αξέχαστη. Από τα βορειοανατολικά σου αποκαλύπτεται η κοιλάδα στην οποία συναντώνται τέσσερεις μεγάλοι ποταμοί της κεντρικής Μακεδονίας (Αξιός, Αλιάκμονας, Γαλλικός και Λουδίας), ενώ από τα νοτιοδυτικά μπορείς να θαυμάσεις την θέα της λίμνης Πολυφύτου. Και σαν αυτά να μην ήταν αρκετά, αγναντέυοντας προς το νότο, μπορείς απλά να σταθείς με δέος καθώς παρουσιάζεται ο Όλυμπος μπροστά σου, σε όλο του το μεγαλείο. 

Η πολυποίκιλη μορφολογία των βουνών των Πιερίων και του Ολύμπου, αποτελεί έναν παράδεισο για φυσιολάτρες, ορειβάτες και αναρριχητές από όλο τον κόσμο. Οι διαδρομές και τα μονοπάτια τους είναι αρκετά καλά διατηρημένα με έναν μεγάλο αριθμό αυτών να διαθέτουν ειδική σήμανση για λόγους προσανατολισμού και ασφαλείας. Η οροσειρά επίσης προσφέρει ιδανικά μονοπάτια για περπάτημα στο δάσος, πεζοπορία, ορειβασία αλλά και ποδηλασία βουνού. 

Βασικό σημείο αναφοράς για πολλές διαδρομές είναι τα δύο ορειβατικά καταφύγια, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1000μ. και 1680μ. αντίστοιχα. Το πρώτο καταφύγιο βρίσκεται στον οικισμό άνω Μηλιάς, το οποίο βρίσκεται πάνω στη διαδρομή του Ευρωπαϊκού oρειβατικού μονοπατιού Ε4 το οποίο διασχίζει τα Πιέρια Όρη και συνεχίζει προς τον Όλυμπο. Το δεύτερο καταφύγιο βρίσκεται στη θέση «Σαρακατσάνα», από το οποίο μπορείς να συνεχίσεις και να φτάσεις μέχρι την ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο.

Στην περιοχή Παπά-Χωράφι, σε απόσταση μόλις 8 χιλιόμετρα από το χωριό και σε υψόμετρο 1.450 μέτρα, λειτουργεί κατά τους χειμερινούς μήνες το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στις κορυφές των Πιερίων. Από το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου ξεκινάει μία ακόμα ενδιαφέρουσα διαδρομή η οποία ξεκινάει από το Παπά Χωράφι (Χιονοδρομικό κέντρο), περνάει από την κορυφή του Αρβανίτη, το Λαπούσι και καταλήγει πάλι στο Φλάμπουρο.

Όσον αφορά τον Όλυμπο, υπάρχουν πολλαπλές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είτε για την διάσχιση είτε για την ανάβαση του Ολύμπου. Από την πλευρά της Ελασσόνας, μπορείτε να ξεκινήσετε από το την Καρυά, το Καταφύγιο των Βρυσοπουλών (ή Καταφύγιο Β), το Ξερολάκι και το Καταφύγιο του ΣΕΟ. Από τον Κοκκινοπηλό μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε το Ευρωπαϊκό oρειβατικό μονοπάτι Ε4 προς το Λιτόχωρο. Στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το Φαράγγι του Ενιπέα, το οποίο ξεκινά από το περιοχή των Μύλων στο Λιτόχωρο και καταλήγει στη θέση Πριόνια σε υψόμετρο 1100μ.

Τέλος, αν τα πόδια σας αντέχουν και θα θέλατε να ζήσετε το αρχαίο έθιμο του Ολύμπιου Μαραθωνίου, ο Ιούνιος είναι ο μήνας σας. Ο Olympus Marathon είναι ένας μοναδικός αγώνας ορεινού τρεξίματος και ακολουθεί μια πορεία απο τα βάθη της αρχαιότητας. Η ιστορία λέει ότι οι προσκυνητές της πόλης του Δίου, κάθε καλοκαίρι ανεβαίνανε στις κορυφές του Ολύμπου για να να αποτίσουν φόρο τιμής στον πατέρα των Θεών, τον Δία.  

 

4) Οι ευκαιρίες οινογνωσίας, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας

Η εκδρομή σου, σύντομη ή πολυήμερη, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει μια εκτενή δοκιμή των τοπικών προϊόντων και οίνων της περιοχής αλλά και της ξεχωριστής μακεδονικής κουζίνας που τιμώνται κάθε χρόνο στο Ελατοχώρι, μεταμορφώνοντας το χωριό σε επίκεντρο πολλών πολιτιστικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων, όπως η γιορτή του κρασιού ή οι ημέρες των μανιταριών.

Η Πιερία αποτελεί ένα απο τα μεγαλύτερα τμήματα της Διαδρομής του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου, μιας από τις πλέον φημισμένες διαδρομές του πολυβραβευμένου δικτύου των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας

Επίσης, η Πιερία φιλοξενεί μια σειρά από κορυφαίες και βραβευμένες οινοποιίες, μια τάση η οποία μεγαλώνει και αποκτά παγκόσμιο χαρακτήρα και αναγνώριση. Σύμφωνα με τους παραγωγούς στης Πιερίας, η αναγνωρισιμότητα της όπως και οι εξαγωγές των κρασιών της βρίσκεται σε συνεχώς ανοδική πορεία, καθιερώνοντας σιγά σιγά τη θέση της ανάμεσα στους διάσημους προορισμούς και δρόμους κρασιού της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Χαρακτηριστικοί οινοπαραγωγοί που εκπροσωπούν την Πιερινή οινοποιία, ορισμένοι από τους οποίους έχουν και επισκέψιμες εγκαταστάσεις, είναι οι εξής:

Επίσης, στη Ρητίνη και τον Βελβεντό θα βρείτε γευστικότατα γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και παραδοσιακά γλυκά. Επίσης θα βρείτε διάφορα εδέσματα μαύρου χοίρου στην Εξοχή και παραδοσιακά αλλαντικά στη Βρία.  

Από πλευράς χειροποίητων και παραδοσιακών ειδών, στον Παλαιό Παντελεήμονα λειτουργεί εργαστήριο παραδοσιακής αργυροχρυσοχοΐας, στα Παλιάμπελα Κολινδρού θα βρείτε το κέντρο κεραμικής τέχνης και στον Άγιο Δημήτριο υπάρχει παραδοσιακό κηροποιείο. Επίσης, στο Δίον μπορείτε να βρείτε εργαστήριο και εκθετήριο παραδοσιακών σκευών από μέταλλο, υφαντών και πήλινων.

Για τους φίλους της καλής μουσικής, το καλοκαίρι στα Πιέρια πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Μουσών, το οποίο διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία και υποδέχεται έναν αξιόλογο αριθμό καταξιωμένων καλλιτεχνών του ελληνικής μουσικής σκηνής. Επίσης, αυτόν τον Φεβρουάριο εγκαινιάστηκαν τα Mountain Sessions, μια σειρά εκδηλώσεων του Semeli Resort, οι οποίες συνδυάζουν live μουσική, οινογνωσία και ιδιαίτερες γεύσεις, με απώτερο σκοπό να αναδείξουν τοπικά προϊόντα της Πιερίας, αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες, με μια εναλλακτική και φρέσκια προσέγγιση. 

 

 

5) Η ανεκτίμητη ιστορία 

Αν σε ενδιαφέρει η ιστορία και ο πολιτισμός, η ευρύτερη περιοχή διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό μοναδικών αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων, από την Νεολιθική έως και την Βυζαντινή εποχή, γεγονός που αναδεικνύει την στρατηγική σημασία και την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής των Πιερίων στους αιώνες.

Παρακάτω αναφέρουμε τέσσερα χαρακτηριστικά σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψεις στις εκδρομές σου.


Tο Αρχαίο Δίον & Tα Αρχαία Λείβηθρα
Το Δίον υπήρξε η κατ' εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων και αποτελούσε τον ιερό χώρο του Δία στην ευρύτερη περιοχή. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατα τους ελληνιστικούς χρόνους αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς ήταν μια από τις πρωιμότερες αποικίες των Ρωμαίων στο μακεδονικό χώρο. 

Στους πρόποδες του Ολύμπου τοποθετούνται ιστορικά και αρχαιολογικά τα Αρχαία Λείβηθρα, τόπος ταφής του μυθικού Ορφέα. Σύμφωνα με την παράδοση, τα Λείβηθρα θεωρούνται η πατρίδα του Ορφέα και ο τόπος όπου λατρεύονταν οι Λειβηθρίδες Mούσες και πραγματοποιούνταν μυστηριακές τελετές.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα νεκροταφεία χρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Xαλκού (13ος - 12ος αι. π.X.) και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.


Oι Αιγές - Aρχαία Βεργίνα
Στα νότια του ποταμού Αλιάκμονα, στη «Μακεδονίδα γη» του Ηροδότου, στους πρόποδες των Πιερίων, του αρχαίου Μακεδονικού όρους, βρίσκονται αι Αιγεαί, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. ο Περδίκκας Α΄, ένας Δωριέας από το Άργος, απόγονος σύμφωνα με την παράδοση της γενιάς του Ηρακλή, γίνεται βασιλιάς των Μακεδόνων.

Οι Αιγές γίνονται το λίκνο των Τημενιδών, της δυναστείας που θα βασιλέψει για τρισήμισυ αιώνες στη Μακεδονία και θα δώσει στην ανθρωπότητα τον Φίλιππο Β΄ και τον Μέγα Αλέξανδρο, που ξεκινώντας από τις Αιγές άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας και του κόσμου.

Οι Αιγές και η αρχαία Βεργίνα, αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και περιλαμβάνονται στα 10 μνημεία της Unesco που έχουν συσχετισθεί με μερικές από τις πιο εκπληκτικές και ίσως περίεργες ιστορίες της ανθρώπινης ιστορίας.


Η αρχαία Πύδνα
Νότια του οικισμού Μακρύγιαλου, στη θέση «Παλιόκιτρος», βρίσκεται η αρχαία Πύδνα, η οποία κατοικήθηκε ήδη από την Εποχή του Χαλκού έως και τα βυζαντινά χρόνια. Η πόλη ήταν το σημαντικότερο κέντρο στη βόρεια Πιερία και κατά την ρωμαϊκή εποχή. Η αρχαία Πύδνα είναι χτισμένη στα δυτικά παράλια του Θερμαϊκού, ανάμεσα στον Μακρύγιαλο και το Κίτρος.

Η Πύδνα από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. ανήκε στο μακεδονικό βασίλειο. Αποτελούσε ένα από σημαντικότερα αστικά κέντρα του βασιλείου και το κυριότερο λιμάνι του. Το 357 π.Χ. ο Φίλιππος Β΄ κατέλαβε ξανά την Πύδνα και ο οικισμός της σημείωσε σημαντική ακμή, ενώ το λιμάνι της έγινε η βάση του μακεδονικού στόλου.

Το όνομα της συνδέεται με την περίφημη μάχη της Πύδνας, που διεξήχθη εκεί το 168 π.χ και σήμανε την κατάλυση του μακεδονικού βασιλείου από τους Ρωμαίους. Στην Πύδνα δολοφονήθηκε η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με εντολή του Κάσσανδρου. Η «τούμπα» στο Μακρύγιαλο πιθανολογείται ότι είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας.

Παλιάμπελα Κολινδρού
Τα Παλιάμπελα βρίσκονται στους απαλούς λόφους που μεσολαβούν ανάμεσα στις υπώρειες των Πιέριων ορέων στα νότια και τη μεγάλη πεδιάδα των Γιαννιτσών στα βόρεια. Απέχουν μικρή απόσταση από τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου στα ανατολικά όσο και από τον ποταμό Αλιάκμονα στα βόρεια.

Με βάση τα επιφανειακά ευρήματα η θέση φάνηκε ότι κατοικούνταν για περίπου μιάμιση χιλιετία (από το 6000 ως το 4500 π.Χ.) κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου. Σποραδικά ευρήματα υπέδειξαν δραστηριότητα προς το τέλος της εποχής Χαλκού (13ος -12ος αι. π.Χ.) και κατά τη Βυζαντινή περίοδο (6ος - 14ος αι. μ.Χ.). Παρόλα αυτά, τα πιο εκτεταμένα ευρήματα ανήκαν φανερά στο Νεολιθικό οικισμό.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι του μυκηναϊκού νεκροταφείου στη θέση «Σπάθες» Αγίου Δημητρίου και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Βροντισμένης στην Κάτω Μηλιά.

Αναμφίβολα, υπάρχουν τόσα πολλά τα οποία ενδεχομένως δεν έχουμε προλάβει να αναφέρουμε, και πολλά ακόμα τα οποία ενδεχομένως να προλάβεις να τα ανακαλύψεις εσύ.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω, αλλά και όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με λέξεις, καθιστούν το Ελατοχώρι, τα Πιέρια και τον Όλυμπο, εγγυημένη λύση για τις αποδράσεις σου από την καθημερινή ρουτίνα της πόλης. 

Μάθε περισσότερα για την διαθεσιμότητα και τις τιμές των δωματών του Semeli Resort.


Υ.Γ.1 Αν σου άρεσε πολύ ο οδηγός μας, επειδή δεν δημοσιεύουμε με συγκεκριμένη περιοδικότητα, την επόμενη φορά που θα γράψουμε κάτι παρόμοιο μπορείς να γραφτείς την κοινότητά μας και να σου το στείλουμε στο email σου

Υ.Γ.2 Μην διστάσεις να το προωθήσεις και να το μοιραστείς με φίλους που επίσης αγαπούν το βουνό και την φύση. Μόνο καλό θα κάνεις στον τόπο μας και δεν χάνεις τίποτα! (Αν το έκανες ήδη, είσαι αστέρι! Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη σου!)

Share this post