Πως ένας περίπατος μέσα στη φύση επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

Μια απλή αλλά χρήσιμη αλήθεια που συνήθως αγνοούμε.

Μια απλή βόλτα στο πάρκο ή μια εκδρομή αυθυμερόν κοντά στη φύση μπορεί να ανακουφίσει το μυαλό, και στη συνέχεια, να βελτιώσει τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι οποίες προσπάθησαν να εξηγήσουν τις επιδράσεις που επιδέχεται ο εγκέφαλος ακόμα και από μια σύντομη εμπειρία σε ένα φυσικό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, μελέτες αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της πόλης έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες από όσους ζουν εκτός αστικών κέντρων.

Αυτά όμως τα δεδομένα φαίνεται να συνδέονται σε κάποιο βαθμό.

Μήπως η επαφή με την φύση επιδρά καθοριστικά στον εγκέφαλό μας με κάποιο τρόπο που επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία μας;

 

Οφέλη ενός απλού περιπάτου στη φύση

Ακόμα και ένας περίπατος 15 λεπτών στο δάσος προκαλεί αξιόλογες αλλαγές στη φυσιολογία μας.

Ιάπωνες ερευνητές με επικεφαλή τον Yoshifumi Miyazaki του Πανεπιστημίου Chiba έστειλαν 84 άτομα για να περπατήσουν σε επτά διαφορετικά δάση, ενώ ο ίδιος αριθμός εθελοντών περπάτησε στα κέντρα των πόλεων. Οι εθελοντές που περπάτησαν μέσα στο δάσος κέρδισαν ένα πραγματικό τζάκποτ απόδοσης!

Συνολικά έδειξαν μείωση κατά 16% στην κορτιζόλη της ορμόνης του στρες, μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 2% και πτώση του καρδιακού ρυθμού κατά 4%.

Ο Miyazaki πιστεύει ότι το σώμα μας χαλαρώνει σε ένα ευχάριστο, φυσικό περιβάλλον επειδή έτσι εξελίχθηκε χιλιάδες χρόνια τώρα. Οι αισθήσεις μας έχουν προσαρμοστεί ώστε να ερμηνεύουν πληροφορίες σχετικές με την βλάστηση, το χώμα, και τους χείμαρρους, λέει, όχι τα αυτοκίνητα, τις πολυκατοικίες και τους κλειστούς χώρους εργασίας μας.

Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα γι' αυτήν την επίδραση διάβασε και αυτή την έρευνα από το παν/μιο του Stanford.

Συνεπως, λίγο συχνότερο περπάτημα κόντά στη φύση μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα απ' όσο ενδεχομένως νομίζαμε.


Υ.Γ. Παρότι το δάσος των Πιερίων χωράει άπειρο κόσμο για περπάτημα, το ξενοδοχείο μας χωράει μόνο 31 δωμάτια :(

Γι' αυτό επελέξε δωμάτιο και ενημερώσου από τώρα για την διαθεσιμότητα αυτής της περιόδου, για να πραγματοποιήσεις μια υγιή εκδρομή, αλλά και μια απολαυστική διαμονή!

Share this post