Top 4 αρχαιολογικοί προορισμοί των Πιερίων ορέων που δεν πρέπει να παραλείψεις

4 μοναδικοί αρχαιολογικοι χώροι από τη Νεολιθική έως και τη Βυζαντινή εποχή που αποτελούν την πολιτισμική κληρονομιά των Πιερίων

Άν είσαι λάτρης της ιστορίας και του πολιτισμού, η ευρύτερη περιοχή των Πιερίων διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό μοναδικών αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων, από την Νεολιθική έως και την Βυζαντινή εποχή, γεγονός που αναδεικνύει την στρατηγική σημασία και την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής των Πιερίων στους αιώνες.

Παρακάτω αναφέρουμε τέσσερα χαρακτηριστικά σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψεις στις εκδρομές σου.


Tο Αρχαίο Δίον & Tα Αρχαία Λείβηθρα

 

Αρχαιο Δίον

Πηγή Φωτογραφίας

Το Δίον υπήρξε η κατ' εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων και αποτελούσε τον ιερό χώρο του Δία στην ευρύτερη περιοχή. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατα τους ελληνιστικούς χρόνους αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς ήταν μια από τις πρωιμότερες αποικίες των Ρωμαίων στο μακεδονικό χώρο. Ο χρόνος της ίδρυσής του ομόνυμου χωριού είναι άγνωστος προς το παρόν, ενώ το όνομά του αποδίδεται στο Δία. Ο Δίας ήταν και προστάτης θεός του Δίου. Κάθε χρόνο πραγματοποιούταν γιορτή προς τιμή του θεού, τα "Δία", με κέντρο το ναό του Δία, που ήταν χτισμένος στην πόλη.Ακόμη, κάθε χρόνο, στη γιορτή των "Δίων", πραγματοποιούνταν διαγωνισμοί στον αθλητισμό, στη μουσική, στη δραματική τέχνη. Ο βασιλιάς Φίλιππος διοργάνωσε αγώνες "Ολύμπια" τιμώντας τους θεούς. Επίσης χτίστηκαν ναοί, στάδιο, θέατρο, τοποθετήθηκαν αγάλματα. 

Στους πρόποδες του Ολύμπου τοποθετούνται ιστορικά και αρχαιολογικά τα Αρχαία Λείβηθρα, τόπος ταφής του μυθικού Ορφέα. Σύμφωνα με την παράδοση, τα Λείβηθρα θεωρούνται η πατρίδα του Ορφέα ο οποίος ήταν ο βασικός εκπρόσωπος της τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας και είχε ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας.  και ο τόπος όπου λατρεύονταν οι Λειβηθρίδες Mούσες και πραγματοποιούνταν μυστηριακές τελετές.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα νεκροταφεία χρονολογούνται στην μεταγενέστερη Εποχή του Xαλκού (13ος - 12ος αι. π.X.) και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.

Τοποθεσία & Απόσταση: Βρίσκεται στον νομό Πιερίας στους ΒΑ πρόποδες του Ολύμπου και απέχει 52,2 Km. απο το ξενοδοχείο.

 

Μάθε περισσότερα για το Αρχαιολογικό πάρκο Δίον.Oι Αιγές - Aρχαία Βεργίνα

 

Αρχαία Βεργίνα

Πηγή φωτογραφίας

Στα νότια του ποταμού Αλιάκμονα, στη «Μακεδονίδα γη» του Ηροδότου, στους πρόποδες των Πιερίων, του αρχαίου Μακεδονικού όρους, βρίσκονται αι Αιγεαί, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. ο Περδίκκας Α΄, ένας Δωριέας από το Άργος, απόγονος σύμφωνα με την παράδοση της γενιάς του Ηρακλή, γίνεται βασιλιάς των Μακεδόνων. 

Οι Αιγές γίνονται το λίκνο των Τημενιδών, της δυναστείας που θα βασιλέψει για περίπου 4 αιώνες στη Μακεδονία και θα δώσει στην ανθρωπότητα τον Φίλιππο Β΄ και τον Μέγα Αλέξανδρο, που ξεκινώντας από τις Αιγές άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας και του κόσμου.

Οι Αιγές και η αρχαία Βεργίνα, αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και περιλαμβάνονται στα 10 μνημεία της Unesco που έχουν συσχετισθεί με μερικές από τις πιο εκπληκτικές και ίσως περίεργες ιστορίες της ανθρώπινης ιστορίας.

Αυτά που δεν πρέπει να χάσεις: Ο τάφος του Φίλιππου Β’ στη Βεργίνα, Το υποβλητικό μουσείο των βασιλικών τάφων, η χρυσή λάρνακα και το στεφάνι: δύο εντυπωσιακά ευρήματα και ο τάφος του Πρίγκιπα.

Τοποθεσία & Απόσταση:  Οι Αιγές και η αρχαία Βεργίνα ανήκουν στον νομό Ημαθίας και απέχουν 61,4 Km βόρεια του ξενοδοχείου.

 

Μάθε περισσότερα για την αρχαία Βεργίνα και τις ΑιγέςΗ Αρχαία Πύδνα

 

Αρχαία Πύδνα

Πηγή Φωτογραφίας

Νότια του οικισμού Μακρύγιαλου, στη θέση «Παλιόκιτρος», βρίσκεται η αρχαία Πύδνα, η οποία κατοικήθηκε ήδη από την Εποχή του Χαλκού έως και τα βυζαντινά χρόνια. Η πόλη ήταν το σημαντικότερο κέντρο στη βόρεια Πιερία και κατά την ρωμαϊκή εποχή. Η αρχαία Πύδνα είναι χτισμένη στα δυτικά παράλια του Θερμαϊκού, ανάμεσα στον Μακρύγιαλο και το Κίτρος.

Η Πύδνα από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. ανήκε στο μακεδονικό βασίλειο. Αποτελούσε ένα από σημαντικότερα αστικά κέντρα του βασιλείου και το κυριότερο λιμάνι του. Το 357 π.Χ. ο Φίλιππος Β΄ κατέλαβε ξανά την Πύδνα και ο οικισμός της σημείωσε σημαντική ακμή, ενώ το λιμάνι της έγινε η βάση του μακεδονικού στόλου.

Το όνομα της συνδέεται με την περίφημη μάχη της Πύδνας, όπου διεξήχθη εκεί το 168 π.χ και σήμανε την κατάλυση του μακεδονικού βασιλείου από τους Ρωμαίους. Στην Πύδνα δολοφονήθηκε η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με εντολή του Κάσσανδρου. Η «τούμπα» στο Μακρύγιαλο πιθανολογείται ότι είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας.

Τοποθεσία & Απόσταση: Η αρχαία Πύδνα βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Πιερίας, στην νότια πλευρά του οικισμού Μακρύγιαλου και απέχει 61 Km. από το ξενοδοχείο.

Μάθε περισσότερα για την Αρχαία Πύδνα.

 

Παλιάμπελα Κολινδρού

 

Παλίαμπελα Κολινδρού

Πηγή Φωτογραφίας

Τα Παλιάμπελα βρίσκονται στους απαλούς λόφους που μεσολαβούν ανάμεσα στις υπώρειες των Πιέριων ορέων στα νότια και τη μεγάλη πεδιάδα των Γιαννιτσών στα βόρεια.

Με βάση τα επιφανειακά ευρήματα η θέση φάνηκε ότι κατοικούνταν για περίπου μιάμιση χιλιετία (από το 6000 ως το 4500 π.Χ.) κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου. Σποραδικά ευρήματα υπέδειξαν δραστηριότητα προς το τέλος της εποχής Χαλκού (13ος -12ος αι. π.Χ.) και κατά τη Βυζαντινή περίοδο (6ος - 14ος αι. μ.Χ.). Παρόλα αυτά, τα πιο εκτεταμένα ευρήματα ανήκαν φανερά στο Νεολιθικό οικισμό.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι του μυκηναϊκού νεκροταφείου στη θέση «Σπάθες» Αγίου Δημητρίου και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Βροντισμένης στην Κάτω Μηλιά.

Τοποθεσία & Απόσταση: Απέχουν μικρή απόσταση από τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου στα ανατολικά όσο και από τον ποταμό Αλιάκμονα στα βόρεια ενώ η απόστασή τους από το ξενοδοχείο είναι 76,9 Km.

 

 

Share this post